om min have

Min nye gamle have er et aflangt stykke jord på 1980 m2, der løber fra vejen og ned til en eng før markerne begynder. Den er ret stor, men består mest af gamle høje selvsåede birke og ahorn træer og en hel masse alt for langt græs.

I mit hoved – og vel egentlig også i virkeligheden – er haven ligesom delt op i tre-fire områder:

1. Indkørslen og foran huset. Der er en meter eller halvanden fra huset til vejen, og så er der et stykke jord langs indkørslen (der består af små-sten), hvor der nu er nogle birketræer og græs. Drømmen er med tiden at lave jordstykket til frugthave, med æbler og kirsebær, forårsløg under træerne om foråret og morgenfruer i sensommeren. Foran huset, hvor der nu er stedsegrønne træer og buske kunne det en dag være pænt at have en masse roser, tror jeg.

Indkørslen i januar og august:

indkørsel

   

nyt hus

2. Sydhaven tæt ved hus og mølleri. Går fra vejen, adskilt ved et plankeværk og ned til enden af udbygningen/stalden/mølleriet. Den del af haven der ligger nærmest huset. Det er oplagt at det nok er her man færdes oftest. Denne del af haven vil vi gerne hegne ind, så kattene kan komme ud uden at skulle risikere at blive kørt ned eller blive ædt af hunde. Det er første store projekt i haven. I øvrigt tror jeg at det her bliver krydderurte og rosehave.

Sydhaven i januar. Udbygningen/stalden/whatever er til venstre. Bag glasdøren er køkkenet. Det er større end det ser ud på billedet:

sydhaven

3. Mellemstykket. Fra udbygningen og til skoven. Det største stykke. Det går op og ned af bakke her. Det er her rhododendronen er, og klatretræet. Og et ret stort hindbærbed. Køkkenhaven skal nok placeres et eller andet sted her, men det er også stedet for fodbolde, telte osv, og jeg har endnu ikke besluttet hvor køkkenhaven kan placeres mest hensigtsmæssigt. Lige nu virker stykket ret tomt – men der skal jo altså også være plads til leg!

Set fra området omkring bålpladsen i august:

mellemstykket

4. Skoven. Her er skovstemning. En hel masse træer. En svævebane. En udsigtsterrasse, hvor man kan sidde og kigge ud over engen og markerne. En bålplads. Stemningen skal bevares, synes jeg – hvis vi overhovedet kan holde ud at bruge området – for det er også et sted hvor der er mange myg. Men jeg ser for mig en masse skovblomster i bunden – sådan lidt tilfældigt og rodet. At de fleste træer bliver, men at vi rydder lidt op, så vi kan holde ud at være der.

Skoven i bundet af haven. Billedet er fra september, man kan lige ane svævebane-bolden, som bonus-barnet har fat i. Bag fyrretræerne er udsigtsterrassen.

skoven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s